پوسیدگی دندان در بین کودکان بسیار رایج بوده و این مشکل والدین را با چالشهای مختلف روبهرو کرده است. در صورتی که دندانهای یک کودک دچار پوسیدگی شود، علاوه بر مشکلات سلامتی که به همراه دارد، زیبایی ظاهری کودک را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. از این رو بهتر است والدین اقدامات لازم برای پیشگیری پوسیدگی دندان کودکان را شناخته و با تدابیر مناسب، از وقوع این اتفاق جلوگیری کنند.
در ادامه به بیان روش های مناسب برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان خواهیم پرداخت:
توجه به بهداشت دندان و دهان و مسواک زدن منظم یکی از سادهترین و مؤثرترین راهها برای پیشگیری پوسیدگی دندان کودکان است. متأسفانه کودکان از اهمیت مسواک زدن در حفظ سلامت دندانها به خوبی آگاه نیستند. از این رو والدین وظیفه دارند تا کودک را به مسواک زدن تشویق کنند. برای پیشگیری از پوسیدگی دندانهای کودک، توصیه میشود که مسواک زدن حداقل دو بار در روز، صبح و شب، انجام شود.
در واقع با مسواک زدن، پلاکهای دندانی از روی دندانها برداشته شده و از مینای دندانها محافظت میشود. آموزش صحیح مسواک زدن و یاد دادن تکنیکهای این کار برای کودکان بسیار مفید بوده و انجام این کار به حفظ سلامت دندانها در طولانیمدت کمک میکند.
استفاده از نخ دندان نیز یک روش رایج و مؤثر برای پیشگیری پوسیدگی دندان کودکان شناخته میشود. متأسفانه افراد کمی از اهمیت استفاده از نخ دندانها برای حفظ سلامت دندان اطلاع دارند. در واقع کودکان میتوانند با استفاده از نخ دندان پلاکهای غذایی و باکتریها را به راحتی از میان دندانها و در نواحی که مسواک نمیتواند به آنها دسترسی پیدا کند، پاک کنند. دندانپزشکها توصیه میکنند که بعد از هر مصرف هر وعده غذایی، از نخ دندان استفاده شود.
والدینی که به فکر سلامت دندان و دهان کودکان خود هستند، بایستی به صورت مرتبط و در دورههای زمانی مشخص، به دندانپزشک مراجعه کنند تا دندانهای کودکان آنها توسط یک متخصص مورد بررسی قرار بگیرد. این کار باعث میشود تا مشکلات زودهنگام مانند پوسیدگیهای کوچک یا نشانههای ابتلا به بیماریهای لثه شناسایی شده و قبل از پیشرفت مشکل، اقدامات لازم در جهت رفع آن انجام شود. همچنین مراجعه دورهای و منظم به دندانپزشک علاوه بر پیشگیری پوسیدگی دندان کودکان باعث میشود تا سایر مشکلات دهانی آنها مانند عفونت، التهاب و... در لثهها و بافتهای دهان شناسایی شده و بر طرف گردند.
قند و شیرینی یکی از محبوبترین خوراکیها در بین کودکان هستند؛ اما متأسفانه این مواد یکی از اصلیترین عوامل بروز پوسیدگی دندانها بوده و باکتریها از طریق تغذیه از قندها، اسیدهای مخرب و مضر برای دندان و مینا را تولید میکنند. این اسیدها مینای دندان را تحلیل برده و در نهایت باعث ایجاد پوسیدگی در آن میشوند. به همین دلیل نیز برای پیشگیری پوسیدگی دندان کودکان بایستی والدین کنترل دقیق بر روی مصرف قند و شیرینی توسط کودکان خود داشته باشند. همچنین پس از مصرف این خوراکیها حتماً باید دهان با مسواک شسته شود.
فلوراید یک ماده معدنی است که مینای دندان را تقویت کرده و مقاومت دندانها در برابر پوسیدگی را افزایش میدهد. از این رو والدین میتوانند برای پیشگیری پوسیدگی دندان کودکان خود از خمیر دندانهایی که حاوی این ماده است استفاده کنند. دندانپزشکها توصیه میکنند تا استفاده منظم از فلوراید در مراقبتهای بهداشتی دهان و دندان، در نظر گرفته شود.
در برخی از مواقع دندان کودک دچار آسیب و پوسیدگی میشود. در این حالت والدین میتوانند به کمک روکشهای دندانی از پیشرفت پوسیدگی و ایجاد مشکلات جدیتر در دندان کودکان خود، کمک بگیرند. در واقع این روکشها برای دندانهایی مورد استفاده قرار میگیرند که در معرض پوسیدگی شدید یا آسیبدیدگی قرار دارند. این روکشها به عنوان یک پوشش مناسب، از دندانهای کودک در برابر غذاهای شیرین و اسیدها محافظت میکنند و از پوسیدگی بیشتر جلوگیری میشود.
توجه به رژیم غذایی و مصرف غذاهای سالم و متنوع نقش مهمی در پیشگیری پوسیدگی دندان کودکان دارد. از این رو به والدین توصیه میشود تا در رژیم غذایی کودکان خود از غذاهایی که سرشار از کلسیم، ویتامین D و فسفر هستند، استفاده کنند. این کار باعث تقویت دندانها و حفظ سلامت لثهها شده و از پوسیدگی و خراب شدگی آنها پیشگیری میکند. مصرف مواد غذایی همچون شیر، ماست، سبزیجات سبز و ماهی در تقویت دندانها و افزایش مقاومت آنها در برابر پوسیدگی بسیار مؤثر است.
کودکان بسیار زیادی به مکیدن انگشت عادت دارند. این کار تأثیرات منفی بر روی سلامت دهان و دندان داشته و مشکلات مختلفی را برای آنها ایجاد میکند. پوسیدگی دندانها یکی از مشکلاتی است که در اثر مکیدن انگشت ایجاد میشود. در واقع این کار به لثهها آسیب زده و از این طریق خطر بروز پوسیدگی دندان را افزایش میدهد. والدین برای جلوگیری از بروز این مشکل باید به طور منظم به کودکان خود در مورد مکیدن انگشتانشان اخطار دهند. همچنین استفاده از پستانک یا ایجاد سرگرمیهای دیگر برای کودک میتواند از مکیدن انگشت آنها جلوگیری کند.
استفاده از دهانشویه مناسب نیز تأثیر بسزایی در حفاظت از دهان و پیشگیری پوسیدگی دندان کودکان دارد. در واقع دهانشویههای حاوی مواد ضدباکتری هستند که میتوانند به تمیز نگه داشتن دندانها و لثهها کمک کنند. استفاده منظم از دهانشویهها، از تجمع پلاکهای دندانی جلوگیری کرده و خطر پوسیدگی دندانها را به حداقل میرسد. از طرف دیگر دهانشویهها نقش بسزایی در بهبود بوی دهان و کاهش التهاب لثهها دارند. به عنوان یک نکته بسیار مهم والدین باید در نظر داشته باشند که برای کودکان، از دهانشویههایی استفاده کنند که فاقد الکل باشند. بهتر است در هنگام خرید دهانشویه برای کودکان خود، این موضوع را به داروخانه اطلاع دهید که یک دهانشویه مناسب برای سنین پایین را در اختیار شما قرار دهد.
در صورتی که دندان کودک شما دچار آسیب و پوسیدگی شد بهتر است از همان ابتدا به یک دندانپزشک مراجعه کنید تا وی بتواند با بررسی وضعیت دندان و میزان پوسیدگی آن، بهترین روش درمانی را برای رفع مشکل پیش بگیرد. توجه داشته باشید که به هر میزانی که پوسیدگی در دندان کمتر باشد، به همان میزان نیز درمان و پیشگیری از پیشرفت آن راحتتر انجام میشود. همچنین بهتر است کودکان خود را نزد دندانپزشکهایی ببرید که در زمینه دندانپزشکی کودک و نوجوان تخصص دارند. این دندانپزشکها بهتر و راحتتر میتوانند با فرزندان شما ارتباط بگیرند و مشکلاتشان را رفع کنند.
پوسیدگی دندان کودکان یکی از مشکلات شایع و بسیار رایج است که تحت عوامل مختلف به وجود میآید. والدین میتوانند با شناخت اقدامات لازم در جهت پیشگیری پوسیدگی دندان کودکان و رعایت آنها، از آسیب رسیدن به دندانهای فرزندان خود جلوگیری کنند. همچنین مراجعه دوره به دندانپزشک و بررسی و ارزیابی دندان کودکان میتواند نقش بسیار مهم و مؤثری را در پیشگیری از پوسیدگی دندانهای کودک شما به همراه داشته باشد. شما میتوانید با مراجعه به کلینیک دکتر سعیده رحیمی، سلامت دندان کودکان خود را ارزیابی کرده و در صورت وجود هر گونه مشکلی، اقدامات لازم در جهت رفع آن را انجام دهید.
پوسیدگی دندان کودکان به چه دلیلی است و چگونه درمان میشود؟
پوسیدگی دندان کودکان معمولا از هنگامی شروع میشود که دندانهای شیری آنها شروع به درآمدن میکنند. برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودک، استفاده از فلوراید، سیلانتهای دندانی و بهداشت دندانها بسیار مهم است. این اقدامات میتوانند از پیشروی پوسیدگی و ایجاد حفرههای دندانی جلوگیری کنند. اطلاعات نشان میدهند که بیش از نیمی از کودکان ۶ تا ۸ سال با این مشکل روبرو هستند.
پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان
پوسیدگی دندان یکی از شایعترین مشکلات بهداشتی در کودکان است که میتواند تأثیرات بلندمدتی بر سلامت عمومی آنها داشته باشد. پوسیدگی دندان کودکان، ناشی از فعالیت باکتریها در دهان و تجمع پلاک دندانی است که در صورت عدم توجه به بهداشت دهان و دندان، میتواند منجر به آسیب به مینای دندان و در نهایت پوسیدگی آن شود.