تحلیل یا پسروی لثه یکی از مشکلات رایج در کودکان ۷ تا ۱۲ ساله است. این وضعیت میتواند به دلیل عوامل مختلفی مانند بهداشت ضعیف دهان و دندان، بیماریهای زمینهای، رژیم غذایی نامناسب و بهویژه عفونتهای باکتریایی و تشکیل پلاک دندانی رخ دهد. در این مقاله به بررسی تحلیل لثه در کودکان، علت و راه درمان آن میپردازیم.
بیماری تحلیل لثه در کودکان یک نوع عفونت است که به بافتهای نرم لثه، دندان و استخوانهای نگهدارنده آنها آسیب میزند. در دهان همه، از جمله کودکان خردسال، باکتریهایی وجود دارد. این باکتریها با ذرات غذا، بزاق و مخاط ترکیب شده و لایهای رنگی به نام پلاک را تشکیل میدهند. پلاک، لایهای چسبنده از باکتری است که روی دندانها و در امتداد خط لثه ایجاد میشود.
تحلیل یا پسروی لثه یکی از مشکلات رایج دندان و لثه است که به دلیل تجمع بیش از حد پلاک به وجود میآید. تحلیل لثه عمدتاً در دندانهای پایین و جلویی مشاهده میشود و اگر با مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به طور منظم درمان نشود، میتواند سمومی تولید کند که بافت لثه را تحریک کرده و باعث قرمزی، تورم و خونریزی میشود.
کودکان و نوجوانان در معرض انواع مختلف عفونتهای لثه قرار دارند. همچنین، با توجه به اینکه بسیاری از کودکان در سن ۷ سالگی دندانهای شیری خود را از دست میدهند، ممکن است التهاب ناشی از این روند با تحلیل لثه اشتباه گرفته شود.
تشخیص زودهنگام تحلیل لثه به موفقیت درمان کمک شایانی میکند، بنابراین توصیه میشود که کودکان معاینات دندان و لثه را بهطور منظم در ویزیتهای روتین دندانپزشکی انجام دهند. خوشبختانه، التهاب لثه قابلبرگشت است و در صورتی که توسط دندانپزشک اطفال بهموقع درمان شود، احتمال ایجاد آسیب دائمی در کودکان بسیار کم است.
بیماری تحلیل لثه در کودکان میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. بیشتر کودکان مبتلا به بیماری لثه دچار شکل خفیفتری به نام ژنژیویت میشوند که با قرمزی، تورم و درد لثهها همراه است و در موارد پیشرفتهتر این بیماری در کودکان نادر است. بهطور کلی، بیماری لثه معمولاً دردناک نیست و ممکن است فرزند شما حتی متوجه ابتلا به آن نشود. علائم شایع تحلیل لثه در نوجوانان و کودکان شامل موارد زیر است:
بیماریهای لثه در کودکان ممکن است ناشی از عوامل مختلفی باشد. دلایل شایع بیماری تحلیل لثه در کودکان میتواند شامل موارد زیر باشد:
درمان بیماری تحلیل لثه در کودکان به عواملی چون علائم، سن، شدت بیماری و وضعیت کلی سلامت کودک بستگی دارد. در صورت عدم درمان، ممکن است استخوان زیر و اطراف دندان تخریب شود و لثه نتواند دندانها را به درستی در جای خود نگه دارد. درمان پسروی لثه با مشورت پزشک میتواند شامل موارد زیر شود:
این روش برای حذف جرم و باکتریهای باقیمانده زیر لثه به کار میرود. در حالی که جرمگیری به تمیز کردن سطح دندانها و فاصله بین آنها تمرکز دارد، روت پلنینگ با تزریق بیحسی انجام میشود و هدف آن حذف پلاک و جرم زیر لثه و بافت عفونی در مراحل اولیه بیماری است. همچنین، این روش میتواند سطوح آسیبدیده ریشه دندانها را صاف کند تا لثهها دوباره به دندانها بچسبند.
استفاده از داروی آنتیبیوتیک بهصورت تزریقی یا بهصورت ژل در فضای خالی دندان ممکن است به درمان این بیماری کمک کند.
هنگامی که بیماری لثه به مرحله پیشرفته میرسد، ممکن است باعث عفونت و خونریزی لثه شود. در این شرایط، نواحی عفونی زیر لثه باید تمیز شوند و در صورت تغییر شکل بافتها، آنها باید ترمیم یا جایگزین شوند. در جراحی، با حذف تارتار انباشتهشده و پلاکهای عمیق دندان، پسروی لثه درمان میشود.
درصورت خفیف بودن بیماری تحلیل لثه در کودکان، آن را میتوان در خانه به روش های زیر نیز درمان کرد:
برای درمان التهاب لثه، انواع مختلفی از دهانشویههای خانگی مانند: دهانشویه روغن بادرنجبویه، روغن درخت چای، آلوئه ورا، مریم گلی و صنعتی وجود دارد که با آشنا شدن نوع مصرف آنها میتوانید به درمان این بیماری کمک کنید. با این حال، پیش از استفاده از آنها، حتماً باید با پزشک مشورت کنید.
در این مقاله به بررسی بیماری تحلیل لثه در کودکان پرداختیم و با علائم و علت ایجاد و راههای درمان آن آشنا شدیم. بیان کردیم که عواملی مانند: وراثت، فشار روانی، تجمع پلاک، رعایت نکردن نکات بهداشتی و… میتوانند علت ایجاد این بیماری باشند. بوی بد دهان، لرزش دندانها، درد دندان و لثه، التهاب و خونریزی لثه نیز علائم وجود این بیماری است که با روش های خانگی، جراحی، روت پلنینگ و… میتوان به درمان پسروی لثه پرداخت.
اگر کودک شما هم از بیماری تحلیل لثه رنج میبرد، میتوانید با مراجعه به مطب دکتر سعیده رحیمی که دارای محیطی مناسب برای کودکان و نوجوانان است و با استفاده از بهروزترین دستگاه های دندانپزشکی و پزشکان مجرب، به درمان هرچه بهتر و سریعتر مشکلات دهان و دندانی کودکان خود بپردازید.
سدیشن یا بیهوشی در دندانپزشکی کودکان
بعضی از کودکان، وقتی باید به مطب دکتر دندانپزشک بروند، با ترس و اضطراب شدیدی مواجه میشوند که باعث میشود نتوانند با آرامش روی صندلی بنشینند. در این حالت، دکتر دندانپزشک ممکن است برای کمک به آرامش بیمار، استفاده از یک داروی مناسب را پیشنهاد کند. این روش، به بیمار این امکان را میدهد که صداهای اطراف را بشنود و در حالت آرام و نیمه هوشیار قرار بگیرد.
بهترین مرکز دندانپزشکی کودکان در تهران کجاست؟
یکی از ضرورتهایی که والدین باید برای فرزندان خود در نظر داشتهباشند، توجه به سلامت دهان و دندان آنهاست. عدم مراجعه به دندانپزشک متخصص کودکان و بیتوجهی به مراقبتهای دهان و دندان، باعث ایجاد عوارض و دردهای جبرانناپذیر برای کودکان خواهد شد. از این رو، در ادامه مقاله به معرفی بهترین مرکز دندانپزشکی کودکان در تهران خواهیم پرداخت تا با کسب آگاهی لازم، شادی و سلامتی کودکان خود را تضمین نمایید.
علت عفونت لثه در کودکان چیست؟
عفونت لثه در کودکان یکی از مشکلات شایع بهداشتی است که میتواند تأثیرات قابلتوجهی بر سلامت دهان و دندان آنها داشته باشد. این عفونتها معمولاً ناشی از تجمع باکتریها و پلاکهای دندانی بر روی لثهها و دندانها هستند و در صورت عدم درمان مناسب، میتوانند منجر به بیماریهای جدیتری شوند. شناسایی زودهنگام علائم و نشانههای عفونت لثه و درک علل زمینهای آن، به والدین و مراقبان کمک میکند تا اقدامات پیشگیرانه و درمانی مناسب را برای حفظ سلامت دهان و دندان کودکان خود انجام دهند.
سلام خانم دکتر روش های خانگی برای درمان تحلیل لثه چیه؟
سلام. رعایت بهداشت دهان و دندان، استفاده از دهانشویه ها، آب نمک، مواد غذایی ترمیم کننده نظیر عسل، زردچوبه و ... همگی از روش هایی است که می تواند در کاهش التهاب لثه تاثیر داشته باشد، اما در مواردی که التهاب لثه طولانی شد حتما باید به دندانپزشک مراجعه نمایید.